Το Ποδόσφαιρο 5×5, που στην Ελλάδα είναι γνωστό και με την ονομασία Ποδόσφαιρο Τυφλών, είναι ένα δημοφιλές άθλημα για τυφλούς αθλητές και αθλητές με μειωμένη όραση.
Κάθε ποδοσφαιρικός αγώνας παίζεται από δύο ομάδες των 10 αθλητών εκ των οποίων τέσσερις τυφλοί αθλητές και ένας τερματοφύλακας με μειωμένη ή κανονική όραση βρίσκονται εντός αγωνιστικού χώρου και πέντε είναι αναπληρωματικοί. Ένας αγώνας Ποδοσφαίρου 5×5 έχει διάρκεια 50 λεπτών και πραγματοποιείται σε δύο ημίχρονα των 25 λεπτών. Ενδιάμεσα παρεμβάλλεται ένα 10λεπτο διάλειμμα. Νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα γκολ.
Το Ποδόσφαιρο 5×5 διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) και της Επιτροπής Ποδοσφαίρου του Διεθνούς Αθλητικού Οργανισμού Τυφλών (IBSA).

Το Ποδόσφαιρό 5×5 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004

Το Ποδόσφαιρο 5×5 έλαβε χώρα στο Γήπεδο 2 του Ολυμπιακού Κέντρου Χόκεϊ στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού. Το αγωνιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε έξι αγωνιστικές ημέρες: 18, 20, 22, 24, 26 και 28 Σεπτεμβρίου 2004.

Ιστορικό

Η ανάπτυξη του Ποδοσφαίρου 5×5 υπήρξε ραγδαία παγκοσμίως. Το πρώτο Εθνικό Πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία το 1986. Έκτοτε, το αγώνισμα αναπτύσσεται σε πολλές χώρες. Ορόσημο για την εξέλιξη του Ποδοσφαίρου 5×5 θα αποτελέσουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, καθώς το άθλημα θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο επίσημο πρόγραμμα των Αγώνων.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) σε συνεργασία με την Επιτροπή Ποδοσφαίρου του Διεθνούς Αθλητικού Οργανισμού Τυφλών (IBSA), είναι υπεύθυνες για την εξέλιξη του αθλήματος.

Εξοπλισμός

Μπάλα

Δερμάτινη ή από ειδικό συνθετικό υλικό με περιφέρεια 62 εκατοστών και βάρος 490-520 γραμμαρίων. Φέρει εσωτερικό ηχητικό μηχανισμό για να γίνεται αντιληπτή από τους αθλητές.

Ενδυμασία

Οι αθλητές μίας ομάδας οφείλουν να φορούν την ίδια εμφάνιση, η οποία αποτελείται από φανέλα, κοντό παντελόνι (σορτσάκι) και κάλτσες. Τα χρώματα της στολής του τερματοφύλακα πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά των συμπαικτών του, καθώς και από αυτά του διαιτητή και του βοηθού διαιτητή.

Επικαλαμίδες

Ειδικά προστατευτικά από πλαστικό ή άλλο μαλακό υλικό, όπως το καουτσούκ που τοποθετείται μέσα από τις κάλτσες του αθλητή για να προστατεύει κυρίως την κνήμη του.

Παπούτσια

Ειδικά παπούτσια με τάπες στο πέλμα για να διευκολύνουν την κίνηση του αθλητή στον αγωνιστικό χώρο.

Γάντια Τερματοφύλακα

Ειδικά γάντια που διευκολύνουν τον τερματοφύλακα να σταματάει τη μπάλα και να αποτρέπει την επίτευξη τέρματος. Παράλληλα, προστατεύουν τα χέρια του.

Οφθαλμεπίδεσμο ή μάσκα

Οι αθλητές που βρίσκονται μέσα στο γήπεδο, εκτός του τερματοφύλακα, φορούν οφθαλμεπίδεσμο ή μάσκα για να εξασφαλίζεται ισότητα μεταξύ των παικτών.

Κανονισμοί

Αγωνιστικός χώρος

Ο αγωνιστικός χώρος του Ποδοσφαίρου αποτελείται από ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο γήπεδο καλυμμένο με φυσικό ή συνθετικό χόρτο. Το μήκος του γηπέδου κυμαίνεται μεταξύ 38 και 42 μέτρων ενώ το πλάτος του μεταξύ 18 και 22 μέτρων.
Το γήπεδο οριοθετούν οι πλάγιες γραμμές (touch lines) και οι γραμμές τέρματος ή τελικές γραμμές (goal lines). Στις πλάγιες γραμμές τοποθετείται ένα προστατευτικό πλέγμα ύψους 2 μέτρων έτσι ώστε οι τυφλοί αθλητές να μπορούν να αντιληφθούν τα πλαϊνά όρια του γηπέδου. Στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου βρίσκεται η σέντρα, ένας κύκλος διαμέτρου 6 μέτρων. Η γραμμή της σέντρας χωρίζει το γήπεδο σε δύο ίσα μέρη.
Το τέρμα έχει μήκος 3 μέτρα και ύψος 2 μέτρα, ενώ η περιοχή του τερματοφύλακα, γύρω από την εστία, έχει διαστάσεις 5×2 μέτρα. Σε απόσταση 6 μέτρων από το κέντρο του τέρματος βρίσκεται μία άσπρη κυκλική βούλα, από όπου εκτελούνται τα πέναλτι. Το σημείο του διπλού πέναλτι βρίσκεται σε απόσταση 9 μέτρων.

Κατηγορίες

Στο Ποδόσφαιρο 5×5 συμμετέχουν αθλητές των εξής κατηγοριών:

  • Β1: Αθλητές τυφλοί.
  • Β2, Β3: Αθλητές οι οποίοι βλέπουν μερικώς.

Στο Ποδόσφαιρο 5×5 μπορούν να λάβουν μέρος και αθλητές με κανονική όραση ως τερματοφύλακες. Σε αυτή τη περίπτωση ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να είναι εγγεγραμμένος τα προηγούμενα πέντε έτη σε Ομοσπονδία του Ποδοσφαίρου 5×5 ή σε Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).

Ο Αγώνας

Κάθε ομάδα αποτελείται από οχτώ ποδοσφαιριστές και δύο τερματοφύλακες. Κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, παίζουν πέντε αθλητές για κάθε ομάδα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι τυφλοί αθλητές της κατηγορίας Β1 και ο πέμπτος είναι ο τερματοφύλακας ο οποίος μπορεί να ανήκει στην κατηγορία Β2 ή Β3. Επίσης, επιτρέπεται να γίνουν μέχρι πέντε αλλαγές από σύνολο πέντε αναπληρωματικών ποδοσφαιριστών.
Οι ποδοσφαιριστές, με εξαίρεση τον τερματοφύλακα, στη διάρκεια ενός αγώνα φορούν οφθαλμεπίδεσμο ή μάσκα που καλύπτει τα μάτια τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ των αθλητών με διαφορετικό βαθμό απώλειας όρασης. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής ακουμπήσει τον οφθαλμεπίδεσμο ή τη μάσκα, χρεώνεται με παράβαση (φάουλ). Εφόσον ένας παίκτης συγκεντρώσει πέντε προσωπικά φάουλ αποκλείεται από τον αγώνα και αντικαθίσταται από άλλον παίκτη. Σε περίπτωση που ο τερματοφύλακας βγει έξω από τα όρια της περιοχής του, τότε χρεώνεται παράβαση στην ομάδα.
Τέλος, σε περίπτωση που ένας παίκτης κλωτσήσει ή επιχειρήσει να κλωτσήσει έναν αντίπαλο παίκτη, ή σπρώξει έναν αντίπαλο παίκτη χρησιμοποιώντας τα χέρια ή τα πόδια του, τότε χρεώνεται με φάουλ και η αντίπαλη ομάδα αποκτά το δικαίωμα να εκτελέσει πέναλτι από τα 6 μέτρα.
Κατά την εκτέλεση ενός πέναλτι, η αμυνόμενη ομάδα έχει δικαίωμα να σχηματίσει αμυντικό τείχος εφόσον έχει χρεωθεί μέχρι και τρία ομαδικά φάουλ ανά ημίχρονο. Σε αντίθετη περίπτωση το πέναλτι εκτελείται από τα 9 μέτρα χωρίς σχηματισμό αμυντικού τείχους.
Ένας αγώνας Ποδοσφαίρου έχει διάρκεια 50 λεπτών και πραγματοποιείται σε δύο ημίχρονα των 25 λεπτών, με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα 10 λεπτών. Στόχος των δύο ομάδων είναι να σημειώσουν γκολ στο αντίπαλο τέρμα, χωρίς να παραβιάζουν τους κανονισμούς του αθλήματος.
Σε περίπτωση ισοπαλίας κατά τον ημιτελικό ή τελικό μετά την ολοκλήρωση των δύο 25λεπτων ημιχρόνων, ακολουθεί παράταση δύο 10λεπτων περιόδων. Εάν δεν αναδειχτεί νικητής μετά την παράταση, οι ομάδες προχωρούν στη διαδικασία των πέναλτι.
Η διεξαγωγή του αγώνα ελέγχεται από ένα διαιτητή, ο οποίος έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τους κανονισμούς του αθλήματος. Ένας βοηθός διαιτητής, ο οποίος κινείται κατά μήκος των πλάγιων γραμμών του αγωνιστικού χώρου διευκολύνει το έργο του.

Κάρτες

Κίτρινη: Ο διαιτητής δείχνει κίτρινη κάρτα σε παίκτη που επιδεικνύει αντιαθλητική συμπεριφορά, αντιδρά με άσχημο τρόπο λεκτικά ή με κινήσεις, καταπατά του κανονισμούς του αθλήματος, καθυστερεί την επανέναρξη του αγώνα ή εγκαταλείπει ή εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή.
Κόκκινη κάρτα: Ο διαιτητής δείχνει κόκκινη κάρτα και συνεπώς αποβάλλει έναν αθλητή από τον αγωνιστικό χώρο, αν αυτός αγωνίζεται αντιαθλητικά, επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά, χτυπάει αντίπαλο εκτός αγωνιστικής δράσης, σταματάει τη μπάλα με τα χέρια, παρεμποδίζει την αντίπαλη ομάδα ή δέχεται δεύτερη κίτρινη κάρτα στον ίδιο αγώνα.

Τεχνικές

Αθλητές

Ομάδες Διεθνούς Επιπέδου

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία στις 30 Νοεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου 2002, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Αργεντινή, η Ισπανία και η Βραζιλία.

Έλληνες Αθλητές

Η Ελληνική Ομάδα Ποδοσφαίρου 5×5 κατάφερε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να καταταχθεί 4η. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάκριση που έχει σημειώσει Ελληνική Ομάδα σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία στις 30 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2002, η ελληνική ομάδα κατέλαβε την έκτη θέση. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το 2009, η ελληνική ομάδα κατέλαβε την 4η θέση. Συνεχίζοντας να πρωταγωνιστεί και να κερδίζει διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, όπου αποτελεί μία από τις σταθερές δυνάμεις το αθλήματος, η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου 5×5 Τυφλών, κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση στο 2ο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου, που διεξήχθη το διήμερο 22-25 Ιανουαρίου στη Μόσχα. .

Paralympic © Copyright 2022, All Rights Reserved. | Produced by www.exentric.gr web design

Μετάβαση στο περιεχόμενο