Εισαγωγή

Το Ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο και το Ποδόσφαιρο 7×7 αποτελεί ένα από τα πιο θεαματικά αθλήματα για αθλητές με κινητικές αναπηρίες. Ξεκινώντας από το 1978, το Ποδόσφαιρο 7×7 έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλές χώρες, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους φιλάθλους.
Στο Ποδόσφαιρο 7×7 συμμετέχουν αθλητές με εγκεφαλική παράλυση. Κάθε ποδοσφαιρικός αγώνας παίζεται από δύο ομάδες των 12 αθλητών εκ των οποίων εφτά, συμπεριλαμβανομένου και του τερματοφύλακα, βρίσκονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ένας αγώνας Ποδόσφαιρο 7×7 έχει διάρκεια 60 λεπτά και πραγματοποιείται σε δύο ημίχρονα των 30 λεπτών, με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα 15 λεπτών. Η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα γκολ κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι η νικήτρια.
Το Ποδόσφαιρο 7×7 διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) και της Επιτροπής Ποδοσφαίρου του Διεθνούς Αθλητικού Οργανισμού Εγκεφαλικής Παράλυσης (CP-ISRA).

Το Ποδόσφαιρο 7×7 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004

Το Ποδόσφαιρο 7×7 κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας διεξήχθη στο Γήπεδο 1 του Ολυμπιακού Κέντρου Χόκεϊ, στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού. Το αγωνιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε πέντε ημέρες και πιο συγκεκριμένα στις 19, 21, 23, 25 και 27 Σεπτεμβρίου 2004.

Δείτε επίσης:

Ιστορικό

Το Ποδόσφαιρο 7×7 αποτελεί ένα από τα πιο θεαματικά αθλήματα για αθλητές με κινητικές αναπηρίες. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Διεθνείς Αγώνες του Εδιμβούργου το 1978. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1984, εντάχθηκε στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων, και το 1986 διεξήχθη το πρώτο διεθνές τουρνουά.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) σε συνεργασία με την Επιτροπή Ποδοσφαίρου της Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας για Άτομα με Εγκεφαλική Παράλυση (CP-ISRA), είναι υπεύθυνες για την εξέλιξη του αθλήματος παγκόσμια.

Εξοπλισμός

Μπάλα

Δερμάτινη ή από ειδικό συνθετικό υλικό με περιφέρεια 68-70 εκατοστών και βάρος 410-450 γραμμαρίων, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της FIFA.

Ενδυμασία

Οι αθλητές μίας ομάδας οφείλουν να φορούν την ίδια εμφάνιση, η οποία αποτελείται από φανέλα, κοντό παντελόνι (σορτσάκι) και κάλτσες. Τα χρώματα της στολής του τερματοφύλακα πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά των συμπαικτών του, καθώς και από αυτά του διαιτητή και των βοηθών διαιτητή.

Επικαλαμίδες

Ειδικά προστατευτικά από πλαστικό ή άλλο μαλακό υλικό, όπως το καουτσούκ που τοποθετείται μέσα από τις κάλτσες του αθλητή για να προστατεύει κυρίως την κνήμη του.

Παπούτσια

Ειδικά παπούτσια με τάπες στο πέλμα για να διευκολύνουν την κίνηση του αθλητή στον αγωνιστικό χώρο.

Γάντια Τερματοφύλακα

Ειδικά γάντια που διευκολύνουν τον τερματοφύλακα να σταματάει τη μπάλα και να αποτρέπει την επίτευξη τέρματος. Παράλληλα, προστατεύουν τα χέρια του.

Κανονισμοί

Αγωνιστικός χώρος

Ο αγωνιστικός χώρος του Ποδοσφαίρου 7×7 αποτελείται από ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο γήπεδο καλυμμένο με φυσικό ή συνθετικό γρασίδι. Το μήκος του γηπέδου φτάνει τα 75 μέτρα και το πλάτος τα 55 μέτρα. Το γήπεδο οριοθετούν οι πλάγιες γραμμές (touch lines) και οι γραμμές τέρματος (goal lines). Στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου βρίσκεται η σέντρα, ένας κύκλος ακτίνας 7 μέτρων. Το τέρμα έχει μήκος 5 μέτρα και ύψος 2 μέτρα. Σε απόσταση 9,20 μέτρων από το κέντρο του τέρματος βρίσκεται μία άσπρη κυκλική βούλα, από όπου εκτελούνται τα πέναλτι. Σε κάθε γωνία (corner) του γηπέδου υπάρχει σημαία ύψους 1,5 μέτρων και μία γραμμή ενός τετάρτου του κύκλου, που χαρακτηρίζει την περιοχή του corner.

Ο Αγώνας

Κάθε ποδοσφαιρικός αγώνας παίζεται από δύο ομάδες των εφτά αθλητών, ένας εκ των οποίων είναι ο τερματοφύλακας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα επιτρέπονται τρεις αλλαγές για κάθε ομάδα, από ένα σύνολο πέντε αναπληρωματικών ποδοσφαιριστών. Παρόλα αυτά η προαναφερθείσα αναλογία αθλητών από τις διάφορες κατηγορίες θα πρέπει να διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Κανένας αγώνας δεν ξεκινά με λιγότερους από πέντε αναπληρωματικούς αθλητές ανά ομάδα, ενώ δεν μπορεί να συνεχιστεί παιχνίδι με λιγότερους από τέσσερις αθλητές εντός γηπέδου. Κάθε παίκτης αναγνωρίζεται από τον αριθμό που φέρει στο πίσω μέρος της φανέλας του.
Ένας αγώνας Ποδοσφαίρου 7×7 έχει διάρκεια 60 λεπτά και πραγματοποιείται σε δύο ημίχρονα των 30 λεπτών, με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα 15 λεπτών. Στόχος των δύο ομάδων είναι να σημειώσουν γκολ στο αντίπαλο τέρμα, χωρίς να παραβιάζουν τους κανονισμούς του αθλήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μπάλα να περάσει ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος ανάμεσα στα δοκάρια. Η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα γκολ κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι η νικήτρια.
Σε περίπτωση ισοπαλίας κατά τον ημιτελικό ή τελικό μετά την ολοκλήρωση των δύο 30λεπτων ημιχρόνων, ακολουθεί παράταση δύο 10λεπτων περιόδων. Εάν δεν αναδειχτεί νικητής μετά την παράταση, οι ομάδες προχωρούν στη διαδικασία των πέναλτι, κατά την οποία πέντε ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδα εκτελούν από ένα πέναλτι.
Η διεξαγωγή του αγώνα ελέγχεται από ένα διαιτητή, ο οποίος έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τους κανονισμούς του αθλήματος. Δύο βοηθοί διαιτητών, οι οποίοι κινούνται κατά μήκος των πλάγιων γραμμών του αγωνιστικού χώρου διευκολύνουν το έργο του. Πριν την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής διενεργεί κλήρωση. Η ομάδα που κερδίζει, διαλέγει το αντίπαλο τέρμα για το πρώτο ημίχρονο, ενώ η άλλη ομάδα έχει στην κατοχή της τη μπάλα με το εναρκτήριο σφύριγμα του διαιτητή.
Τρεις από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του Ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς και του Ποδόσφαιρο 7×7 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι πως στους τελευταίους:

  1. Δεν ισχύει ο κανονισμός του οφ σάιντ (off side)
  2. Ο τερματοφύλακας έχει δικαίωμα να απομακρύνει τη μπάλα κάνοντας το πολύ τέσσερα βήματα. Επιπρόσθετα, η μπάλα θα πρέπει να έχει απομακρυνθεί εκτός περιοχής προτού κάποιος συμπαίκτης μπορέσει να επιστρέψει την μπάλα και πάλι στον τερματοφύλακα. Παράβαση του παραπάνω κανόνα ισοδυναμεί με έμμεσο λάκτισμα από το σημείο που έγινε η παράβαση.
  3. Η επαναφορά της μπάλας μέσα στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να γίνει και με το ένα χέρι (ενώ στο Ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς η επαναφορά πρέπει να γίνει και με τα δύο χέρια). Στην περίπτωση αυτή, ο παίκτης μπορεί να «κυλήσει» την μπάλα, κατά τέτοιο τρόπο ώστε μόλις αυτή ελευθερωθεί από το χέρι του παίκτη, να ακουμπήσει αμέσως στο έδαφος.

Κάρτες

Κίτρινη: Ο διαιτητής δείχνει κίτρινη κάρτα σε παίκτη που επιδεικνύει αντιαθλητική συμπεριφορά, αντιδρά με άσχημο τρόπο λεκτικά ή με κινήσεις, καταπατά του κανονισμούς του αθλήματος, καθυστερεί την επανέναρξη του αγώνα ή εγκαταλείπει ή εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή.
Κόκκινη: Ο διαιτητής δείχνει κόκκινη κάρτα και συνεπώς αποβάλλει έναν αθλητή από τον αγωνιστικό χώρο, αν αυτός αγωνίζεται αντιαθλητικά, επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά, χτυπάει αντίπαλο εκτός αγωνιστικής δράσης, σταματάει τη μπάλα με τα χέρια και παρεμποδίζει την αντίπαλη ομάδα ή δέχεται δεύτερη κίτρινη κάρτα στον ίδιο αγώνα.

Κατηγοριοποίηση αθλητών

Στο Ποδόσφαιρο 7×7 συμμετέχουν αθλητές των εξής κατηγοριών:
C5: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται αθλητές οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται βοηθήματα για τη βάδιση, αλλά όχι κατά την στάση ή όταν εκτελούν σουτ. Συνήθως, μια μικρή μετατόπιση του κέντρου βάρους του αθλητή οδηγεί στο χάσιμο της ισορροπίας.
C6: Στην κατηγορία C6 εντάσσονται αθλητές με αθέτωση. Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας μολονότι βαδίζουν χωρίς βοηθήματα, έχουν ορατό περιορισμό στο βάδισμα. Στην κατηγορία C6 οι αθλητές έχουν συνήθως προβλήματα ελέγχου στα άνω άκρα αλλά έχουν καλύτερο συντονισμό στα κάτω άκρα, ειδικότερα όταν τρέχουν.
C7: Στην κατηγορία C7 εντάσσονται αθλητές με ημιπληγία. Μολονότι οι αθλητές αυτής της κατηγορίας βαδίζουν χωρίς βοηθήματα, έχουν ορατό περιορισμό στο βάδισμα. Η λειτουργία της μιας πλευράς του αθλητή συνήθως παρουσιάζει καλή λειτουργικότητα.
C8: Στην κατηγορία C8 εντάσσονται αθλητές με μικρό βαθμό ημιπληγίας. Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας βαδίζουν και τρέχουν ελεύθερα χωρίς βοηθήματα και χωρίς ορατό περιορισμό. Η κινητική λειτουργικότητα τους παρουσιάζει ελάχιστη μείωση που μπορεί να οφείλεται σε αποσυντονισμό των χεριών ή του ενός ποδιού.

Σε κάθε ομάδα πρέπει να αγωνίζεται κατά τη διάρκεια όλου του παιχνιδιού ένας τουλάχιστον ποδοσφαιριστής από τη κατηγορία C5 ή C6. Εάν δεν υπάρχει, η ομάδα είναι υποχρεωμένη να παίξει με έξι παίκτες. Επίσης δεν επιτρέπεται να παίζουν στη διάρκεια ενός αγώνα πάνω από τρεις παίκτες της κατηγορίας C8.

Τεχνικές

Αθλητές

Ομάδες Διεθνούς Επιπέδου

Οι ομάδες που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ τ0 2000 είναι:

  1. Ρωσία
  2. Ουκρανία
  3. Βραζιλία
  4. Πορτογαλία

Οι ομάδες που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 είναι:

  1. Ουκρανία
  2. Βραζιλία
  3. Ρωσία
  4. Αργεντινή

Οι ομάδες που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 είναι:

  1. Ουκρανία
  2. Ρωσία
  3. Ιράν

Οι ομάδες που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 είναι:

  1. Ρωσία
  2. Ουκρανία
  3. Ιράν

Paralympic © Copyright 2022, All Rights Reserved. | Produced by www.exentric.gr web design

Μετάβαση στο περιεχόμενο