Δελτία ΤύπουΕιδησεογραφίαΝέαΞεκίνησε στην Πάτρα το συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό – Κέντρο συναντήσεων το περίπτερο της ΕΠΕ

Απρίλιος 8, 2022

Αναλυτικό απολογισμό των 30 μηνών στο Υφυπουργείο Αθλητισμού έκανε ο Υφυπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα του Συνεδρίου για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό – Συμπαίκτες στο Μέλλον του Αθλητισμού», που διοργανώνεται στο κλειστό γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος» στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, στο πλαίσιο 3ήμερων εκδηλώσεων σε κάθε έδρα Περιφέρειας, που συνοδεύονται από αθλητική Έκθεση και αθλητικές επιδείξεις.

εικόνα_Viber_2022-04-08_21-13-02-119

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε επιγραμματικά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε διάφορους τομείς:

  • Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Χρηστή Διακυβέρνηση (Μητρώο Αθλητικών Φορέων, Πρόγραμμα Αξιολόγησης «Χίλων», Μητρώο Προπονητών, Πλατφόρμα «Πέλοπας», ηλεκτρονική ψηφοφορία, Ψηφιακή Βίβλος, Επιτροπή «Ζήσε Αθλητικά», εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού).
  • Στήριξη Αθλητικής Οικογένειας (Ολυμπιονικών, αθλητών και αθλητών με αναπηρία, Ερασιτεχνικών Σωματείων, μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια αγώνων, απευθείας επιχορήγηση ερασιτεχνικών σωματείων, ποσοστό από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος).
  • Αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων (διαφθοράς, ντόπινγκ, βίας, κακοδιαχείρισης και κακοποίησης).
  • Ανάδειξη του Αθλητισμού στην Κοινωνία (θεσμικό πλαίσιο για Εναλλακτικό, Εργασιακό, Πνευματικό Αθλητισμό και για e-sports, πρόγραμμα “Be Active”).
  • Ενίσχυση της εξωστρέφειας (πραγματοποίηση διεθνών συναντήσεων, μνημόνια συνεργασίας με χώρες του εξωτερικού, διεκδίκηση και υλοποίηση διεθνών διοργανώσεων, αναγνώριση επιπλέον αθλητικών ομοσπονδιών)
  • Εκσυγχρονισμός, συντήρηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων (αξιοποίηση ΟΑΚΑ, μελέτη για Παραολυμπιακό Εθνικό Κέντρο, ενεργειακές αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων, πλήρης αναβάθμιση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Βύρωνα, του Ολυμπιακού Χωριού και των κλειστών στην Παιανία).

εικόνα_Viber_2022-04-08_21-13-05-842

Ο κ. Αυγενάκης έκανε ειδική αναφορά στα έργα γίνονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών στην Αρχαία Ολυμπία, το Αυτοκινητοδρόμιο Χαλανδρίτσας και το Κολυμβητήριο Αγυιάς, ενώ προανήγγειλε την επαναλειτουργία του προπονητηρίου και της πίστας κανόε/καγιάκ στη Ναύπακτο.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις απόψεις σας για τα οφέλη της αθλητικής μεταρρύθμισης και τις προκλήσεις, προτάσεις για την ανάπτυξη του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας, προτάσεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη Δυτική Ελλάδα, απόψεις για τον αθλητισμό ως εργαλείο ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού και της οικονομίας. Να συζητήσουμε το όραμα μας για τη Δυτική Ελλάδα στα θέματα της ανάπτυξης του αθλητισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας με όχημα τον αθλητισμό. Επιδιώκουμε να συν-διαμορφώσουμε το αθλητικό μέλλον της Δυτικής Ελλάδας με την ενεργό συμμετοχή όλων σας. Ατελείωτα χρήματα δεν υπάρχουν.Μπορούν, όμως, να γίνουν συνέργειες, οι οποίες θα ωφελήσουν τον αθλητισμό, την τοπική κοινωνία, τον αθλητικό τουρισμό και την οικονομία» επισήμανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και συμπλήρωσε:

«Σήμερα, λοιπόν, με ένα αθλητικό οικοδόμημα πιο ώριμο, πιο αποφασισμένο, πιο σίγουρο, πιο στέρεο και επιβλητικό, που αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις της εποχής, αυτό το αθλητικό οικοδόμημα, ανοίγει τα φτερά του στη διεθνή σκηνή. Εργαζόμαστε για μια νέα αθλητική στρατηγική, την πρώτη συγκροτημένη και ολοκληρωμένη στην ιστορία της χώρας. Το όραμά μας είναι να περιλαμβάνει αρχές και αξίες όπως η συνεχής αυτοβελτίωση, η βελτίωση των υποδομών για την ασφάλεια και την προσβασιμότητα, η αέναη προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι, να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε πως το διήμερο συνέδριο είναι ευκαιρία να συζητηθεί το όραμα για τη Δυτική Ελλάδα στα θέματα της ανάπτυξης του αθλητισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας με όχημα τον αθλητισμό.

εικόνα_Viber_2022-04-08_21-13-05-355

Στα εγκαίνια του συνεδρίου παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, πολιτιστικός και αθλητικός. Επισήμανε ότι χρειάζεται να υπάρχει σχέδιο, δουλειά και συνεργασία, προϋποθέσεις απαραίτητες και για την ανάπτυξη του αθλητισμού, ενώ υπογράμμισε ότι βασικό εργαλείο είναι το η πλατφόρμα «Πέλοπας» και στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε Περιφερειάρχες, Δημάρχους να συμβάλλουν στην καταγραφή όλων των αθλητικών υποδομών της χώρας. «Εμείς είμαστε εδώ να ακούσουμε όλους όσους εμπλέκονται με τον αθλητισμό, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, ώστε να υλοποιήσουμε αυτό που θέλουμε όλοι, την Ελλάδα να πηγαίνει όλο και ψηλότερα» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Αττικής Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός αποτελεί μία ισχυρή βάση ανάπτυξης που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Αυτοί είναι, η οικοδόμηση της ψυχοσωματικής υγείας των παιδιών και της νέας γενιάς, η λειτουργία του ως μοχλός ενίσχυσης της κοινωνικής αισιοδοξίας και η σύνδεσή του με τον πολιτισμό που αναδεικνύει το σύγχρονο και εξωστρεφές πρόσωπο της Δυτικής Ελλάδας.

εικόνα_Viber_2022-04-08_21-13-08-581

Τοποθετούμενος σχετικά με το κολυμβητήριο της Αγυιάς στην Πάτρα, επεσήμανε από την πλευρά του ότι έχουν εγκριθεί οι αρχιτεκτονικές μελέτες και αναμένεται η έγκριση των οριστικών μελετών, κάτι που εκτίμησε πως μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, ώστε μέσα από το χρηματοδοτικό πλαίσιο που έθεσε ο κ. Αυγενάκης να ξεκινήσει σύντομα η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις όμως μεταφέρθηκαν από την Αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλη – Πετραλιά, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργο Καπελλάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, την Πρόεδρο της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες κα Βούλα Κοζομπόλη, την Εκπρόσωπο των Ελλήνων Ολυμπιονικών κα Ευη Μουραϊτιδη και τον Πρόεδρο των Ελλήνων Παραολυμπιονικών κ. Γρηγόρη Πολυχρονίδη

εικόνα_Viber_2022-04-08_21-13-03-135

Το συνέδριο θα συνεχιστεί και το Σάββατο με επτά θεματικές ενότητες και τοποθετήσεις κυβερνητικών φορέων, εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, υπάρχει έκθεση με περίπτερα τοπικών φορέων και αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή, 10 Απριλίου 2022, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα παρουσιαστούν πολλά events και επιδείξεις αθλημάτων.

εικόνα_Viber_2022-04-08_21-13-03-587

εικόνα_Viber_2022-04-08_21-13-02-536

εικόνα_Viber_2022-04-08_21-12-59-775

Paralympic © Copyright 2022, All Rights Reserved. | Produced by www.exentric.gr web design

Μετάβαση στο περιεχόμενο