Δελτία ΤύπουΝέαΠΣΑΤ: Παρουσίαση Παραολυμπιακού Αθλητισμού από τον Σάκη Κωστάρη

Οκτώβριος 20, 2022

Με την «Παρουσίαση του Παραολυμπιακού Αθλητισμού» από τον Διευθυντή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ), Σάκη Κωστάρη, ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου του ΠΣΑΤ, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην Αρχαία Ολυμπία. Συντονιστής ήταν ο προϊστάμενος του Τμήματος Αθλητικής Ενημέρωσης της ΕΡΤ 3, Γιώργος Τραπεζανίδης.

«Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα διεξαχθούν από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 και για πρώτη φορά το έμβλημα των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων θα είναι το ίδιο. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Δείχνει την προσέγγιση που έχει η Οργανωτική Επιτροπή όσον αφορά στο Παραολυμπιακό κομμάτι που μπαίνει όλο και πιο έντονα στην πραγματικότητα και συνεργάζεται όλο και πιο στενά με το Ολυμπιακό κίνημα,» εξήγησε ο Σάκης Κωστάρης.

Όπως υπενθύμισε, η πρώτη συμμετοχή της ελληνικής παραολυμπιακής ομάδας σε Παραολυμπιακούς Αγώνες υπήρξε το 1976, ενώ οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα το 1960. «Μέσα από τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες έκτοτε, έχουν καταφέρει τα άτομα με αναπηρία να διεκδικήσουν ακόμη περισσότερα και ν’ αλλάξει σιγά σιγά η ελληνική κοινωνία,» παρατήρησε ο Σάκης Κωστάρης και εξήγησε πως το 2008, στο Πεκίνο, η Ελλάδα κατέκτησε 24 μετάλλια και ήταν η πιο επιτυχημένη αποστολή από πλευράς συγκομιδής μεταλλίων.

«Νωρίτερα το 2004, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και ήταν ορόσημο γιατί μας επέτρεψε να διευρύνουμε το Παραολυμπιακό κίνημα. Βελτιώνοντας τις επιδόσεις μας και διευρύνοντας τις συμμετοχές. Πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε σε δύο, τρία ή πέντε αθλήματα στο Σίδνεϊ το 2000. Στην Αθήνα, η Ελλάδα συμμετείχε σε 17 αθλήματα. Επιπρόσθετα, οι Αγώνες της Αθήνας άνοιξαν την πόρτα για την τηλεοπτική προβολή στην Αθήνα. Βλέπω εδώ τον Παύλο Γερακάρη και θυμάμαι πως ο ΠΣΑΤ ήταν έκτοτε αρωγός μας. Στη δημόσια τηλεόραση υπήρχε κάλυψη για έξι έως επτά ώρες ημερησίως των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ υπήρχε και καθημερινή εκπομπή με παρουσιάστρια την αθλητική δημοσιογράφο της ΕΡΤ και σήμερα Α΄ αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα. Ουσιαστικά, λοιπόν το 2004 άρχισε η κάλυψη των Παραολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Αυτό είχε μεγάλη επίδραση στην κοινωνία. Οφείλω να σας πω ότι πάρα πολύ αθλητές, μας είπαν πως ξεκίνησαν τον αθλητισμό γιατί είδαν στην ΕΡΤ Παραολυμπιακούς Αγώνες. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν να έχουμε εσάς τους αθλητικούς συντάκτες στο πλευρό μας για να μπορούμε να προβάλουμε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες».

Ο Σάκης Κωστάρης εξήγησε πως στο Πεκίνο, στο Λονδίνο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Τόκιο συνεχίστηκε και αυξήθηκε η προβολή των Παραολυμπιακών Αγώνων και πως η ΕΡΤ συνέχισε να προβάλλει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αναφέρθηκε και στο συνδρομητικό κανάλι της NOVA, το οποίο είναι και χορηγός επικοινωνίας της ΕΠΕ, και στη βοήθεια που έχει προσφέρει στην προβολή των αγώνων των Παραολυμπιονικών μας.

Ο Διευθυντής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής τόνισε πως βλέποντας κάποιος έναν Παραολυμπιονίκη ν’ αγωνίζεται, βλέπει το θετικό παράδειγμα και αυτό βοηθά ν’ αλλάξει σταδιακά η αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μία συμπεριληπτική κοινωνία. Να έχουμε όλο και περισσότερους που συμμετέχουν στην κοινωνία μας» και ανέφερε ένα παράδειγμα από τη Μεγάλη Βρετανία: «Το 2012 υπήρξε ένα μεγάλο σοκ. Το Channel 4 “άρπαξε” από το BBC τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, oι οποίοι με πολύ καλή παραγωγή ξεπεράσαν σε τηλεθέαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Ο Σάκης Κωστάρης εξήγησε πως στα πορίσματα έρευνας μετά το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012 αποδείχτηκαν ο αντίκτυπος στην αλλαγή αντιλήψεων στη βρετανική κοινωνία απέναντι στα άτομα με αναπηρία, καθώς και στην αξιολόγηση του Παραολυμπιακού Αθλητισμού.

Κλείνοντας, ο Σάκης Κωστάρης κάλεσε μέσα από το βήμα του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς «να συνεργαστούμε για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη δυναμική των Παραολυμπιονικών Αγώνων».

Σε ερώτηση που ακολούθησε για το φλέγον θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, ο Σάκης Κωστάρης απάντησε: «Δεν είμαστε στο καλύτερο επίπεδο στο θέμα της προσβασιμότητας στην Ελλάδα. Έχουν γίνει πολλά, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμη. Καλούνται και οι δήμοι και οι Περιφέρειες να δημιουργήσουν προσβάσιμες εγκαταστάσεις στα άτομα με αναπηρία».

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος πήρε το μικρόφωνο και εξήγησε πως «ως Σύνδεσμος έχουμε κάνει ημερίδες για ΑμεΑ. Σε συνεργασία με την Παραολυμπιακή Επιτροπή, θα πάμε σε τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας, για να επιμορφώσουμε τα μέλη μας. Οι περισσότεροι αθλητικοί συντάκτες δεν γνωρίζουν την ορολογία και αποφεύγουν να καλύψουν το εν λόγω ρεπορτάζ για τον λόγο αυτόν».

 

Paralympic © Copyright 2022, All Rights Reserved. | Produced by www.exentric.gr web design

Μετάβαση στο περιεχόμενο