Δελτία ΤύπουΝέαΚογκρέσο IPC: Η ομιλία του Γ. Φουντουλάκη στο δείπνο υποδοχής

Νοέμβριος 21, 2013

Φουντουλάκης

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, – Σερ Φίλιπ,
Κύριε Υπουργέ,
Αγαπητοί φίλοι της Παραολυμπιακής Οικογένειας,
Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω όλους στην Ελλάδα και στην Αθήνα για τη Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες εδώ στο Intercontinental.

Η Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και εγώ προσωπικά είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σας έχουμε ξανά κοντά μας 12 χρόνια μετά από την Γενική Συνέλευση η οποία έγινε στον Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και 9 χρόνια μετά από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Μια πόλη με τεράστια ιστορία, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην Αρχαία και σύγχρονη ιστορία. Στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους «γεννήθηκε» η Δημοκρατία, άνθισε η φιλοσοφία αλλά και αναβίωσε ο αθλητισμός όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Ένα χιλιόμετρο από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα αναβίωσαν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896. Αλλά στην χώρα μας πάρθηκαν σημαντικές ιστορικές αποφάσεις και για το Παραολυμπιακό κίνημα.

Η Γενική συνέλευση του 2001 σήμανε σημαντικές αλλαγές στο Παραολυμπιακό Κίνημα και την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή που άλλαξαν ριζικά την οργάνωση και λειτουργία της. Αλλά και οι αγώνες της Αθήνας το 2004 είχαν ιδιαίτερη σημασία, πιστεύω, για ολόκληρο το Παραολυμπιακό Κίνημα καθώς άνοιξε τον δρόμο ώστε οι αγώνες να ανέβουν επίπεδο και να φτάσουν στο υψηλό σημείο οργάνωσης και ανταγωνιστικότητας που βρίσκονται σήμερα.

Για εμάς τους Έλληνες, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004 σήμαναν μεγάλες αλλαγές, αφού έδωσαν ώθηση για την ανάπτυξη και διεύρυνση του Παραολυμπιακού Κινήματος στη χώρα μας. Μας έδωσε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε την Ελληνική Κοινωνία. Να δώσουμε νέα δυναμική στην ανάπτυξη και να διευρύνουμε τον Παραολυμπιακό αθλητισμό στη χώρα μας, φέρνοντας πολλούς νέους αθλητές κοντά σε όλα σχεδόν τα Παραολυμπιακά αθλήματα που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Η συμμετοχή μας στους Αγώνες ήταν η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ και μας βοήθησε ώστε τέσσερα χρόνια μετά να πετύχουμε την καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων που είχαμε στην Ιστορία του Παραολυμπιακού κινήματος. Ακόμη και η συμμετοχή της Ελλάδας στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, είναι βέβαιο ότι χωρίς τους Αγώνες της Αθήνας δε θα ήταν τόσο επιτυχημένη.

Σε εμάς -κι ελπίζω και στις χώρες σας- οι Αγώνες της Αθήνας, χάρισαν μοναδικές στιγμές. Μας έδωσαν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη στη χώρα μας και να τον κάνουμε να νοιώσει σαν το σπίτι του. Η φιλοξενία έχει πολύ μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα στη χώρα μας και μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους να σας έχουμε κοντά μας. Οι Αγώνες μας έκαναν περήφανους και άφησαν μια σημαντική κληρονομιά αλλάζοντας –προς το καλύτερο- την κοινωνία μας.

Έκτοτε έχουν ακολουθήσει ακόμη δύο διοργανώσεις και έχουμε ξανασυναντηθεί τόσο στους Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου όσο στο Τορίνο και το Βανκούβερ. Χαίρομαι που βρίσκονται κοντά μας όμως και εκπρόσωποι από τους επόμενους Αγώνες, του Σότσι, του Ρίο, της Πιονγκτσάνγκ και του Τόκιο. Είναι πολύ ευχάριστο που τους έχουμε κοντά μας και θα μας ενημερώσουν για τους επερχόμενους Αγώνες αλλά μπορούμε να μοιραστούμε και την εμπειρία μας από τους Αγώνες που έχουμε διοργανώσει. Πιστεύω ότι το Παραολυμπιακό Κίνημα και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν φτάσει σε ένα σημείο που πιθανώς λίγοι θεωρούσαν εφικτό. Η σκληρή εργασία και συμβολή όλων σας οδήγησαν σε αυτό.

Δεν μπορώ όμως να αναφερθώ και στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις δυνατότητές μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τα αθλήματά μας, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι κινδυνεύουν άμεσα και οι υπάρχουσες δομές. Ωστόσο πρέπει να τονίσω ότι παρά τις δυσκολίες αγωνιζόμαστε ώστε να επιβιώσουμε, να προχωρήσουμε και να αναπτύξουμε το Παραολυμπιακό Κίνημα ακόμη πιο πολύ. Δε σας κρύβω ότι τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούμε έχουν δυσκολέψει πολύ. Λόγω των περικοπών οι συνθήκες διαβίωσης όλων και ειδικά των ατόμων με αναπηρία έχουν δυσκολέψει. Ωστόσο πρέπει να τονίσω ότι δεν έχουμε σταματήσει να αγωνιζόμαστε και πιστεύω ότι παραμένουμε όρθιοι.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που είσαστε σήμερα κοντά μας. Για εμάς είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο αντάμωμα μετά από τόσες ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές που έχουμε ζήσει μαζί. Εύχομαι σε όλους τους συνέδρους καλές εργασίες, στους υποψήφιους καλή επιτυχία και μια ευχάριστη διαμονή στη χώρα μας. Ελπίζω να σας μείνει λίγο χρόνος για να απολαύστε τα μοναδικά αξιοθέατα της Αθήνας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο για τις προσπάθειές τους και τη σκληρή δουλειά με γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξη του Παραολυμπιακού Κινήματος.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και στη συνέχεια.

Καλό σας βράδυ και καλή διαμονή στην Αθήνα και στην Ελλάδα

Paralympic © Copyright 2022, All Rights Reserved. | Produced by www.exentric.gr web design

Μετάβαση στο περιεχόμενο